Co je to systém řízení bezpečnosti potravin dle ISO 22001?
Norma ISO 22001 specifikuje požadavky na systém managementu bezpečnosti potravin v celém potravinovém řetězci, od výrobců krmiv, prvovýrobců přes výrobce potravin, dopravce, provozovatele skladů, dodavatele, maloprodejce a stravovací zařízení.
V normě jsou nově jsou využity termíny týkající se programu nezbytných předpokladů a provozních programů nezbytných předpokladů.
Norma sjednocuje zásady systému analýzy nebezpečí a kritických kontrolních bodů (HACCP) a kroky k jeho zavedení vypracované Komisí Codex Alimentarius a současně úzce navazuje na ČSN EN ISO 9001. Slouží pro registraci nebo certifikaci systému managementu bezpečnosti potravin externí organizací, pro sebehodnocení organizace, resp. vydání vlastního prohlášení o shodě s touto mezinárodní normou.
Přínos?
- Garance stálosti výrobního procesu a vysoké kvality služeb
- Zlepšení pořádku a zvýšení efektivnosti procesů
- Zvýšení důvěry veřejnosti a státních kontrolních orgánů
- Zlepšení konkurenceschopnosti firmy
- Posilování důvěry mezi firmou a zákazníkem
- Zvýšení ceny a image firmy