HACCP, IFS
IFS
Tato norma je německo-francouzským maloobchodním protějškem anglické normy BRC. Vytvořil ji Hlavní svaz německého maloobchodu Je určena pro organizace, které vyrábí a/nebo zpracovávají potraviny.
Záměrem IFS je především stanovení požadavků na zabezpečení zdravotně nezávadných potravin při výrobě se silným zaměřením na provozní předpoklady
Shoda s touto normou je zjišťována na bázi kontrolního seznamu dotazů a vyhodnocovací matrici. Klíčovými kritérii této normy jsou: identifikace zvládnutelného počtu příslušných kritických kontrolních bodů (CCP), zavedení systému pro monitorování CCP se srozumitelnými záznamy a pravidelnými kontrolami, opakované ujištění managementu, že jsou si zaměstnanci vědomi svých povinností a že je hodnocena efektivita práce, sledovatelnost výrobku, implementace nápravných opatření.
Obchodní řetězce jako například Aldi či Metro (Makro) nyní vyžadují certifikaci podle tohoto standardu pro své dodavatele potravinářských výrobků.